Kenali Tanda Bayi ingin Menyusu

Kebiasaannya buat pertama kali jadi ibu ni bingung macam mana nak kenal Bahasa bayi. Bila menangis je cepat-cepat cari punca. Mungkin nak susu ke, mungkin tak selesa ke, atau mungkin baru lepas membuang ke. Menangis kelaparan tu adalahsalah satu tanda yang kita nampak ketara. Dan tu jugalah yang orang tua-tua selalu ajar. Sebenarnya menangis tu dah kira tahap kebulur baby kita tu. Kesian baby. Ni kak ekin share sikit Bahasa badan macam mana baby guna bila baby dah mula nak susu : 1. Bebola mata berggerak-gerak. 2. Mulut terbuka dan mencari-cari. 3. Merengek lembut. 4. Menghisap jari, tangan, selimut atau apa sahaja yang boleh di sumbat ke mulut. TANDA AKHIR INGIN MENYUSU ( tak selamat dan start melalak) • Baby mula menangis dengan kuat. • Baby mula merajuk dan susah untuk di lekapkan pada breast. Nampak tak? Bila bertangguh menyusukan anak, dia pun mula merajuk tak nak susu. Dari situ mula mak kita dan mak mentua panic rasa kita ni tak cukup susu. Tak dapat detect pun baby merajuk tapi bila baby taknak menyusu, kita dah stress sebab baby menangis tak sudah. Kita stress maka susu pun lambat keluar. Lagi kuat anak mengamuk. Sudahnya penyelesaiannya bagi susu formula. Kita dok sumbat puting botol dalam mulut anak. Anak pun diam menyusu gopoh- gapah sebab haus sangat. Time tu juga suami dok cakap kita tak cukup susu sebab tengok anak elok je lena. Kita yang baru first time jadi ibu ni start rasa down and sedih. Tambah pula tengah berpantang. Hadeh. Sekarang dah nampak kan? Uolls bukan tak cukup susu. So lepas ni jangan lengah bagi susu pada baby. Dan kalau uolls nak susu berdesup laju je, boleh try kunyah #milkupcandy yang memang kebanyakan bahannya ada kelebihan untuk perbanyakkan susu. happy breastfeeding uolls! #milkupcandymalaysia #tipssharingmilkupcandy #terbuktiberkesan #supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *