3 cara mengepam supaya susu badan kekal banyak

Sebagai ibu menyusu yang baru sahaja bertateh dalam dunia penyusuan, pasti ada masalah kerana tiada sebarang pengalaman. Namun nasihat dan tunjuk ajar dari yang lebih merasa asam garam penyusuan ini sangatlah bermanfaat apabila hadapi saat susu macam nak tak nak je keluar. Mungkin nasihat dan tips ini membantu.

1. Mengapa perlu pan dan pastikan breast di kosongkan setiap kali mengepam?
Untuk penghasilan susu yang berterusan, uolls perlu guna pakai konsep supply and demand. Susu di keluarkan barulah susu baru terhasil. Jadi mengosongkan breast sangat penting penghasilan susu seterusnya.

Macam mana nak dapatkan breast kosong?
*dengan hisapan baby ketika menyusu
*perahan menggunakan tangan(teknik marmet)
*pam susu terbaik yang mempunyai dua mode (stimulate dan express)

Untuk pastikan breast benar-benar kosong, picit sekitar kawasan aroela. Jika susu meleleh, itu tanda breast kosong. tapi sekiranya susu memancut, breast masih belum kosong.

2. Kenapa perlu juga pam susu sedangkan ketika pam susu tidak keluar?
Situasi mengepam susu ini biasanya berlaku apabila ibu bakal memulakan rutin pekerjaannya dan juga meninggalkan baby ketika berkerja. Jadi sebagai ibu menyusu, pasti altenatif membekalkan susu itu cara yang terbaik. So teknik pam yang terbaik dan efektif ialah bergantung pada pam susu yang uolls guna dan susu ibu ini ada dua “perangai” sama ada laju hendak keluar atau malu-malu hendak keluar. Haa. Di sini lah uolls perlu pandai bermain “gear” dengan susu.

Mode stimulate. Di gunakan ketika susu malu-malu hendak keluar. Stimulate ini sebagai urutan kepada puting dan payudara atau ringkasnya ia membelai supaya breast lebh releks.

Mode express. Keadaan di mana kita melihat susu keluar. Mode ini seduai di gunakan untuk memerah susu dan biasanya sedutannya lebih kuat.

Kenapa perlu guna dua mood ini? kita perlu faham, dengan dua mode ini, ia membantu banyakkan susu serta mengelakkan puting terluka. Tak boleh terus menerus dengan mode express kerana sedutan yang kuat penyebab puting cedera. Jadi uolls seharusnya gunakan teknik yang betul .

Jadi fahami breast uolls. Gunakan mode yang sesuai bergantung pada keadaan susu keluar atau tidak. Sesi pam 25 minit dah mencukupi untuk setiap kali sesi.

3. Kenapa perlu mengepam ikut jadual?
Selain konsep supply dan demand, kosisten dengan jadual yang teratur juga meransang hormone untuk susu yang banyak. So ikut jadual pam. Lewat 30 minit tak mengapa asalkan sesi mengepam di teruskan.

Teruskan lah dengam breastfeeding ini. Biarpun perjalanannya sukar, namun kebaikannya harus di rebut. Dalam masa sama, amalkan #milkupcandy. Insyaallah ia membantu memperbanyakkan susu juga sebagau ikhtiar lain.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *