Apa Itu Demam Selsema ?

Cara Sembuhkan selsemaBila terkena demam selsema ni, mula lah rasa berat kepala, hilang mood & lemau je sepanjang masa kan?
Demam selsema merupakan jangkitan virus pada lapisan dalam hidung, sinus, tekak dan saluran pernafasan bahagian atas. Virus demam selsema merebak sama ada melalui udara ketika anda bercakap, bersin, batuk atau bernafas atau melalui sentuhan tangan. Jangka masa gejala demam selsema adalah 7 hari.

Jangkitan biasanya bermula apabila hidung mula berair dan selalu bersin iaitu 1-4 hari selepas mendapat jangkitan virus.
Jadi, sistem pertahanan tubuh adalah tentera & senjata terbaik untuk melawan serangan virus ini.
Antara gejala demam selsema ialah:

Bermula dengan tekak yang kering atau sakit diikuti hingus berair, kerap bersin dan batuk -Hidung tersumbat
-Hilang deria bau dan rasa.
-Sakit-sakit badan
-Mata rasa panas sedikit.

Kalau badan dah start bagi hint tu, cepat-cepat dapatkan rawatan ye!
HAPPY Boo boleh membantu untuk mengawal suhu badan dari jadi terlalu panas. Cuma semburkan pada kepala dan perut.

DISCLAMER :Happy Boo bukan pengganti ubatan. Ianya adalah sebagai bantuan sokongan. Dapatkan pemeriksaan doktor terlebih dahulu sekiranya anak dalam keadaan serius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *