NAK AJAR BAYI MINUM SUSU GUNA BOTOL SEBELUM KEMBALI BEKERJA? GUNA 8 TIPS MUDAH INI.

NAK AJAR BAYI MINUM SUSU GUNA BOTOL SEBELUM KEMBALI BEKERJA? GUNA 8 TIPS MUDAH INI.

Pejam celik pejam celik, rupanya dah tak lama ibu nak habis cuti berpantang. Bila dah naik kerja, lepas ni baby nak kena pandai guna botol susu bila hantar kat pengasuh.

Apa perlu buat ye nak ajar baby menyusu guna botol? Jom ambil langkah ini.

1. Mulakan 2 minggu sebelum masuk kerja. Bayi perlukan ruang masa membiasakan diri dalam tempoh ini.

2. Penting untuk minta bantuan suami. Hubungan ibu dan bayi sangat kuat, asal nampak je merengek. Jadi suami pilihan tepat untuk bantu latihan ini berjalan dengan baik.

3. Try and eror puting yang sesuai. Babyak aspek yang ibu perlu lihat dalam pemilihan puting. Sama ada ‘flow’ puting tidak terlalu laju atau bentuk puting mirip payudara ibu. Kadang-kadang ia lebih pada keselesaan bayi itu sendiri.

4. Biar bayi melekap sendiri. Cukup sekadar menyuakan puting pada hujung bibir dan membiarkan bayi melekap sendiri.

5. Jangan tunggu bayi terlalu lapar. Pastikan latihan ini dilakukan ketika bayi dalam keadaan tenang. Lebih mudah, suakan puting apabila bayi dalam keadaan mengantuk.

6. Eksperimen dengan posisi yang selesa buat bayi. Cuba tukar posisi sekiranya bayi nampak tidak tenang semasa ajar bayi minum susu botol.

7. Bertenang ketika melatih.” Skin-to-skin contack atau bercakap dengan bayi juga mungkin dapat membantu bayi mengelakkan keresahan dan meragam.

8. Konsisten dengan latihan. Untuk ajar bayi minum susu botol, ibu boleh mula perlahan-lahan, tetapi konsisten. Jangan mudah mengalah, tetapi jangan pula terlalu memaksa.

Sebagai persediaan, jangan lupa juga stok susu. Perbanyakkan lagi susu ibu dengan #milkupcandy yang berkesan. Dengan kunyahan setiap pagi dan malam, ibu juga tidak perlu risau kuantiti susu terjejas. Jom breastfeeding dengan tenang!

#milkupcandyhq
#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#sharingtips
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *