Perkembangan deria rasa bayi

Perkembangan deria rasa bayi

Hari ni kak ekin nak kita tambah sedikit sebanyak ilmu pengetahuan kita tentang perkembangan deria rasa baby. Mesti uolls risaukan macam mana anak nak start makan . sebelum ni asyik dengan susu je. Bila makan dah mula rasa macam-macam. Nak ke dia telan? Jom sama-sama kita baca.

Deria ini mula berkembang semasa dalam kandungan. Seawal 9 minggu kehamilan, mulut dan lidahnya sudah terhasil bersama deria rasa yang kecil. Cecair amniotic mengelilinginya dalam utero. Dia bernafas dan mengeluarkan cecair ini, yang membantu untuk perkembangan jantungnya dan system pencernaan. Perisa makanan yang dimakan oleh anda melalui darah dan terus ke cecair amniotic. Apabila bayi merasa cecair amnitik tersebut, dia berpengalaman dalam merasai pelbagai rasa. Dia juga boleh menghidunya. Samaada anda makan makanan yang manis, pedas, masam, bayi anda akan merasanya.

Selepas lahir, deria rasanya sangat sensitif. Dia boleh mengenal rasa manis dan masam tetapi lebih memilih pada benda yang manis. Ini adalah sebabnya dia sukakan rasa susu dada anda. Deria rasa dan baunya berkait, dan bayi anda mengembangkan deria bau selepas lahir. Dia boleh menghidu arah mana untuk menyusu, dan menghidu perbezaan susu anda dan ibu yang lain.

So jangan risau apabila anak mula makan. Dengan deria rasa yang dapat dari dalam kandungan hinggalah bayi menyusu, ia memudahkan anda semasa sesi makan bayi anda. Apa pun bayi masih menyusu dan anda masih boleh tambah kelebihan #milkupcandy dalam perkembangan dan pertumbuhan baby melalui susu ibu.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *