Petua menghilangkan ruam susu bayi secara tradisional

Apa tompok-tompok merah kat pipi baby ni? Bangun tidur, biji mata pun jadi segar belek muka baby comel kita berubah kemerah-merahan. Kalau merah blusher semulajadi tak apa lagi. Ni keluar bintik bertompok. Risau lah hati si ibu.

Biasanya benda macam ni kita panggil ruam susu. Ada juga setengahnya panggil kurap susu. Ia terjadi apabila lebihan susu keluar dari mulut babu dan tidak di lap dengan bersih. Jadi ruam ini mudah timbul di bahagian sekitar kawasan bibir.

Mestilah uolls nk solusi yang berkesan dan mudah di apply. Lagi best kalau kesannya vepat sembuh. Ada beberap tips kaedah traditional yang uolls boleh gunakan :

1. Ambil kelapa yang sudah diparut. Letak dalam kain dan gosokkan atau tuam pada bahagian ruam.

2. Ada juga yang berpendapat, air liur ibu mujarab untuk mengatasi masalah ruam susu ini. Ibu perlu jilat bahagian yang terkena ruam itu dan biarkan sehingga kering. Kemudian lap la air liur uolls tadi.

3. Gunakan minyak kelapa dara, sapukan pada bahagian ruam.

4. Sapukan bedak sejuk atau boleh gunakan tepung ubi dan letakkan di tempat ruam.

Tapi bila ruam susu hilang, jangan mudah rasa lega. Uolls kena lebih berjaga-jaga. Sebab ruam boleh datang lagi. So untuk elakkan ruam mudah berlaku lagi, setiap kali selepas menyusukan baby, lap lembut kawasan sekitar mulut baby dengan kain basah.

So sentiasa beringat hokey? Tak susah pun menyusukan anak ni. Seronok sangat. Tambah pula susu banyak dengan consume #milkupcandy serta air kosong secukupnya.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *