Bagaimana nak hilangkan selsema bayi

Fakta Resdung

Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. . Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung . Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang …

Fakta Resdung Read More »

Cara Sembuhkan selsema

Apa Itu Demam Selsema ?

Bila terkena demam selsema ni, mula lah rasa berat kepala, hilang mood & lemau je sepanjang masa kan? Demam selsema merupakan jangkitan virus pada lapisan dalam hidung, sinus, tekak dan saluran pernafasan bahagian atas. Virus demam selsema merebak sama ada melalui udara ketika anda bercakap, bersin, batuk atau bernafas atau melalui sentuhan tangan. Jangka masa …

Apa Itu Demam Selsema ? Read More »

Cara hilangkan selsema

7 Langkah mudah untuk kendalikan anak demam di rumah

Kadang-kadang ibu gelisah tak tentu arah anak demam. Kadang-kadang ter”blur” pun ada. So Kak Ekin share langkah-langkah atau tips nak kendalikan anak yang sedang demam di rumah. 1. SUKAT SUHU BADAN ANAK. Suhu badan yang normal adalah 36 C. Gunakan termometer yang boleh di dapati di mana-mana farmasi. Jika demam anak mencecah 38 C, ambil …

7 Langkah mudah untuk kendalikan anak demam di rumah Read More »

APA YANG PERLU DIBUAT SEKIRANYA KULIT ANAK SELALU NAIK RUAM?

APA YANG PERLU DIBUAT SEKIRANYA KULIT ANAK SELALU NAIK RUAM? . . ⏩Perkara PERTAMA adalah mommies perlu cari apa penyebab utama gatal-gatal dan ruam ini berlaku pada anak. Pelbagai cara perlu dilakukan untuk mengetahui penyebab masalah ini. . ⏩Kulit yang selalu naik ruam adalah kulit yang sensitif. Jadi sangat-sangat penting untuk ibu bapa mementingkan kebersihan. …

APA YANG PERLU DIBUAT SEKIRANYA KULIT ANAK SELALU NAIK RUAM? Read More »

PRAKTIKKAN PENCEGAHAN BAGI ANAK YANG LEMAH SISTEM IMUN BADAN

PRAKTIKKAN PENCEGAHAN BAGI ANAK YANG LEMAH SISTEM IMUN BADAN. . Kebanyakan kanak-kanak akan terkena demam selsema kerana daya pertahanan tubuh yang rendah. Justeru, sebagai ibu bapa, kita seharusnya lebih arif dan prihatin apabila anak jatuh sakit. . 1.Dapatkan rawatan dan nasihat doktor tentang kesihatan anak. Setiap anak mempunyai tahap imunisasi yang berbeza. . 2.Pastikan anak …

PRAKTIKKAN PENCEGAHAN BAGI ANAK YANG LEMAH SISTEM IMUN BADAN Read More »

KENALI 7 JENIS MAKANAN MENGURANGKAN KAHAK

KENALI 7 JENIS MAKANAN MENGURANGKAN KAHAK . . 1.NANAS Mengandungi Bromelain yang membantu mengurangkan kahak dan sebagai agen antiradang. Ia juga membuka ruang yang tersekat akibat pengumpulan kahak. . 2. BAWANG PUTIH Kandungan antibiotik dalam bawang putih secara optimum membunuh bakteria penyebab lendir serta membantu melegakan tekak. . 3. BROKOLI Merupakan sayuran dengan kandungan vitamin …

KENALI 7 JENIS MAKANAN MENGURANGKAN KAHAK Read More »