Tips naikkan berat bayi dengan menyusu.

Cara naikkan berat bdn bayi dengan menyusu

Sebelum kak ekin share macam mana nak naikkan berat badan baby, korang kena tahu dulu komposisi susu. Dalam susu ibu, ada dua komposisi iaitu susu awal (foremilk) dan susu akhir (hindmilk). Sedikit pengetahuan untuk korang, foremilk agak cair berbanding hindmilk yang sememangnya pekat dan inilah yang membantu menaikkan berat badan baby.

So kak ekin teruskan dengan tips bagaimana nak naikkan beraat badan baby dengan susu ibu.

1. ASINGKAN FOREMILK DAN HINDMILK KETIKA MENGEPAM. Jika korang guna single pam sediakan dua botol. Labelkan botol A dan B. Contoh, katakanlah korang pam sebelah kanan, guna botol A. Korang akan nampak susu yang mula keluar kelihatan cair. Inilah foremilk. Dan bila mula kelihatan pekat. Stop! Ambil pula botol B, sambung pam susu sampai rasa breast kosong. Yang ni korang akan nampak susu korang lebih pekat berbanding dengan botol A. kemudian guna cara yang sama pada breast sebelah kiri pula.

2. PASTIKAN SUSU DI KELUARKAN SETIAP 2 JAM PADA WAKTU MALAM. Kalau korang nak tahu, susu ibu lebih pekat pada waktu malam, lebih tinggi kandungan lemak dan lebih banyak hindmilk. Ini kerana cuaca sejuk, susu ibu berubah mengikut cuaca. Jika sejuk, susu akan pekat. Oleh itu set jam loceng setiap 2 jam pada waktu malam dan kejutkan anak menyusu. Jika anak tak bangun, korang bangun untuk pam susu.

3. PAM SUSU IKUT JADUAL. Korang perlu disiplin untuk pastikan baby susu 2-3 jam sekali. Pastikan breast korang betul-betul kosong. elakkan biar breast bengkak.

Jika focus dengan kenaikkan berat badan anak, bekalkan anak dengan banyakkan stok susu hindmilkdahulu buat sementara waktu kerana ia tinggi kandungan lemak. Nanti bila berat badan anak dah naik, baru campurkan susu hindmilk dan foremilk supaya seimbang kuantitinya. Hokey?

Untuk galakkan lagi penghasilan susu, kunyah #milkupcandy yang kaya kandungan makanan Sunnah yang sudah pasti merangsang penghasilan susu lebih banyak. Kelebihannya tak di sangkal lagi dengan banyak testimoni setiap hari. Cubalah!

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *